Nytt tilskudd til ledelsen
Han er skeptikeren som snudde til å bli begeistret for Helseplattformen. Så begeistret at han søkte jobb. Hils på Christer Mjåset – nytilsatt viseadministrerende direktør i Helseplattformen.

Christer Mjåset, viseadministrerende direktør i Helseplattformen.
Stipendet finansieres av Norges Forskningsråd, og Christer Mjåset slapp gjennom nåløyet med sin bakgrunn som nevrokirurg, leder av Yngre legers forening i tillegg til at han har vært visepresident i Legeforeningen. Ved siden av alt dette har han studert litteraturvitenskap og gitt ut flere romaner.
Har studert nye finansieringsmodeller
Det siste året har han studert finansieringsmodeller for helsetjenester med utgangspunkt i spinalkirurgi. Dessuten har han hatt utstrakt kontakt med både politikere og helseledere over hele USA.
– I løpet av det siste året har jeg blant annet sett på såkalt «value-based health care» som ser på mulighetene for å senke kostnadene samtidig som man sikrer kvaliteten på pasientbehandlingen. Jeg har sett på muligheter og barrierer til å ta i bruk slike løsninger i vårt helsevesen, sier Mjåset som også har snakket med en rekke helseledere som har innført eller er i ferd med å innføre Epic.
– Jeg håper at min inntreden i Helseplattformen kan være med på å snu skeptikerne. Jeg har selv tilhørt denne gruppen, men etter å ha fått mer kunnskap har jeg blitt overbevist om at innføringen av dette systemet vil være et viktig steg for helse-Norge. Nå går toget, og jeg vil være med på dette.
Kjemper for helseteknologien
Christer Mjåset har i mange år vært en forkjemper for at helseteknologien skal få en bredere plass - både innenfor helsetilbudet og i legeutdanningen.
– Jeg har stor tro på å styrke den vertikale kommunikasjonen mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten slik Epic legger opp til. At Midt-Norge er først ute med å innføre et nytt journalsystem ser jeg på som en fordel. Den interne dugnadsånden er på plass, og størrelsen på regionen er egnet, sier Mjåset.
– Men det er avgjørende at helsepersonell involverer seg sterkt i oppbyggingen av plattformen. Det handler om å ta noen valg. Samtidig må vi være klar over at Epic ikke klarer å favne alle behov med tanke på pasientdata. Jeg vil tilbakevise at valget av Epic dreper innovasjonen slik noen har hevdet. I USA ser man at mange IT-selskap legger seg tett inntil Epic sine løsninger. Flere amerikanske helseforetak som bruker Epic har implementert andre løsninger innen for eksempel «billing» (fakturautsending).
Hybridlegene kommer
Den nye viseadministrerende direktøren tror at innføringen av ny pasientjournal i Midt-Norge vil dokumentere behovet ytterligere for flere såkalte «hybridleger».
– For framtidas leger holder det ikke bare å kunne medisin. E-helse, ledelse og AI (kunstig intelligens) blir stadig viktigere. Det bør avspeiles i utdanningen av leger, noe jeg selv har tatt til orde for. Helseplattformen er et godt eksempel på en framtidsrettet endring. En endring til det bedre.