Hopp til innhold

Tjuvstarter med Helseplattformen: - Mer logisk enn vi trodde

50 operasjonssykepleiere på St. Olavs hospital har tatt en snikktitt inn i den nye journalløsningen. De bidrar i byggingen av såkalte preferansekort - et nytt planleggingsverktøy som kommer med Helseplattformen.

Publisert 01.11.2021
Sist oppdatert 02.11.2021

30.april skjer det. Da skal både St.Olavs hospital og Trondheim kommune ta i bruk den nye journalløsningen som Helseplattformen bygger. Et stort opplæringsprogram er på langt nær klart for alle som skal bruke løsningen, men fortsatt gjenstår noe bygging og rigging før mange tusen ansatte skal starte opplæringen like over jul.

Preferansekort er betegnelsen på et planleggingsverktøy som ikke finnes i dag, men som kommer med Helseplattformen. Det beskriver i detalj mye av det som skal skje og gjøres for hver pasient som skal opereres – som for eksempel hvilket utstyr som skal brukes, hvilke ressurser og medikamenter som trengs, hvilke prosedyrer som skal følges og hvilke rapporter som skal skrives. En del av disse dataene vil i etterkant høstes inn for bruk i noen av de nasjonale registrene.​

Består av flere ulike skjema i dag

I dag finnes innholdet som nå bygges inn i preferansekortet  i flere ulike skjema, prosedyrer, oppslagsverk – og i noen tilfeller på en og annen gul-lapp. Noen opplysninger som trengs for å forberede en operasjon for den enkelte pasient må hentes ut fra andre databaser, og må dermed søkes opp. 

- I Helseplattformen blir preferansekortet liggende inne i pasientjournalen. Gjennom såkalte strukturerte data blir det slutt på å lete etter opplysninger i ulike databaser, forteller  Jenny Aasland som er opplæringsansvarlig i Helseplattformen.

- Data som skal inn i de nasjonale registrene blir overført automatisk. For at preferansekortene skal være klare til 1. mai, har vi derfor invitert 50 operasjonssykepleiere ved St.Olavs til å være med på å bygge dem ferdige.
 
Den samme typen arbeid vil etter hvert bli satt i gang når Helse Nord-Trøndelag starter sin opplæring (tar i bruk løsningen høsten 2022) og når Helse Møre og Romsdal ruller ut løsningen våren 2023.

Opplæringsteamet i Helseplattformen:  Hilde Abrahamsen, Arne Marius  Skillingstad og Jenny Aasland

Opplæringsteamet i Helseplattformen: Hilde Abrahamsen, Arne Marius Skillingstad og Jenny Aasland

Åtte timers ku
rs
Gjennom et åtte timer kurs har operasjonssykepleierne fått med seg en introduksjon, sett på  demonstrasjonsvideoer og øvd seg før de har gått i gang med å bygge preferansekort. Det kan nok føles overveldende med mye uvant, men reaksjoner som «gode søkefunksjoner» og «mer logisk enn det vi trodde» var tilbakemeldinger som kom underveis i klasserommet. Samtidig har deltakerne fått tilgang til en nettside der de kan kommunisere med folk fra Helseplattformen og med hverandre samtidig som de kan finne kursmateriell.

- Det er en del nye ord og uttrykk å sette seg inn i. Men jeg tror preferansekortene blir en bra løsning. Helseplattformen gir en større standardisering, noe som er bra for oss som skal utføre oppgavene, sier Mona Snekvik Figenschow mens hun klikker seg rundt i Helseplattformen. Hun er fagutviklingssykepleier på Ortopedisk operasjonsavdeling, og deltar på preferansekortbyggerkurs. 

Mona Snekvik Figenschow er operasjonssykepleier på St.Olavs hospital.  Hun har tro på at preferansekortene blir en bra løsning.

Mona Snekvik Figenschow er operasjonssykepleier på St.Olavs hospital. Hun har tro på at preferansekortene blir en bra løsning. Foto: St.Olavs hospital

Ingen lagringsknapp

En av kursdeltakerne lurte på hvor lagringsknappen var. Men den finnes ikke, forteller Jenny Aasland.

- Nei, her lagres det som skrives inn automatisk og fortløpende, så det trenger ikke sluttbrukerne å tenke på. Erfaringene våre er ellers at det var en avslappet stemning under kursene, og mange gode faglige diskusjoner. Alle fikk til oppgaven, og det gir mestringsfølelse. Det synes vi er viktig. 





Fant du det du lette etter?