- Liker å styre sin egen helse via mobil

Trondheim kommune og Helseplattformen har denne vinteren samarbeidet om å vaksinere ungdom mot smittsom hjernehinnebetennelse. HelsaMi – appen har vært inngangen til timebestilling. Vi tok en prat med noen av dem for å høre om deres brukeropplevelse.

Publisert 04.05.2023
En mann og en kvinne som sitter i stoler

Jakob Kvarme er elev på 2. trinn på Byåsen videregående skole. Som ungdommer flest er han glad for at han kan bruke mobilen til timebestilling, og synes det var lett å finne frem i HelsaMi-appen.

 - Selv om det var litt mange tastetrykk med selve innlogginga, er det veldig fint å kunne styre over sin egen helse, sier Jakob. 

En mann og en kvinne som sitter i stoler
Jakob Kvarme syntes det var lett å finne fram i HelsaMi-appen.

Ungdommer fra mange ulike skoler i Trondheim har møtt opp på Vaksinekontoret i Trondheim kommune denne dagen.

Tobias Berg Jensen er elev på VG2 ved Heimdal videregående skole.

 - Det å ha kontroll over hvilke vaksiner jeg har, og å bestemme selv når jeg kan ta dem, er veldig positivt, forteller Tobias.

En person som har på seg en lue
Tobias Berg Jensen er fornøyd med tilbudet, men kunne ønske at påloggingen var litt enklere.

Han er fornøyd med tilbudet og synes det gikk greit med timebestillingen i appen, men kunne ønske at selve påloggingen var litt enklere. 

Helserettslig myndig 

Når barnet blir 16 er det ifølge norsk lov helserettslig myndig, og foreldre mister automatisk tilgang til sine barns HelsaMi-konto. Barnet kan logge inn med ID-porten og se egne opplysninger i HelsaMi. 

Marie og Alexandra går på Trondheim Katedralskole og har time rett etter hverandre. Begge liker godt muligheten til å selv bestemme vaksinetime i HelsaMi-appen. Og synes det er viktig at flere på deres alder blir klar over at de har en ny rettighet når de fyller 16.

 - Det var litt tungvint å logge inn, men ellers synes jeg det er en super mulighet å bruke telefonen, den har vi jo med oss hele tiden, forteller Marie.

To kvinner som sitter ved siden av hverandre
Marie og Alexandra synes det er supert å kunne bruke mobilen til å bestille time.

Fakta

•    I 2022 var det 1200 ungdom som ble vaksinert
•    I 2023 er det 1767 ungdommer som er vaksinert 
•    97,5 % av ungdommene har en aktiv HelsaMi – konto