60 minutter med helse-og omsorgsministeren

Det var stor stas da statsråd Jan Christian Vestre for første gang besøkte Helseplattformen og brukerutvalget 7.april. På programmet sto først en runde for å hilse på noen av de ansatte og høre om de viktigste områdene Helseplattformen arbeider med nå.

Publisert 08.04.2025
Jan Christian Vestre og Andreas Berg-Nilssen

Foto: Helseplattformen

Statsråd Jan Christian Vestre hadde stor interesse av å høre og se hvilke muligheter som ligger å trekke ut styringsdata fra Helseplattformen. Her er det Andreas Berg-Nilssen som forklarer.

Fagleder Henriette Fagertun var en av dem som fortalte Vestre om brukervennlighet og hvordan Helseplattformen arbeider med å tilpasse løsningen som brukerne har blitt enige om. Helseplattformen er krevende, men samtidig fleksibel.

- Brukervennlighet handler blant annet om at brukerne selv må gi gode definisjoner på hva som må forbedres. Samtidig er Helseplattformen et komplekst og helhetlig system som krever større innsats fra brukerne enn det mange har vært vant til tidligere, fortalte faglederen til statsråden. 

Jan Christian Vestre og Henriette Fagertun

Foto: Helseplattformen

Statsråd Vestre og fagleder Henriette Fagertun i dialog på Pirsenteret i Trondheim.


Ekstra innsats kan økte pasientsikkerheten

Så finnes det eksempler på at den ekstra innsatsen må til for at pasientsikkerheten skal bli bedre. Å sikre at riktig pasient får riktig legemiddel og dose til riktig tid og på riktig måte (lukket legemiddelsløyfe) er et slikt eksempel. Elektronisk kontroll har erstattet et stykke papir.

- Vi har gjort oss erfaringer med å levere på de nasjonale målområdene innen e-helse som vi gjerne deler. Men det er også viktig at nasjonale helsemyndigheter selv får mer fart på disse områdene, mente avdelingsdirektør Nina Kongshaug som ba statsråden om å ta med seg denne oppfordringen tilbake til departementet.

Store muligheter med styringsdata på tvers

-Dette er kult, utbrøt Vestre da han snakket med gevinstansvarlig Andreas Berg-Nilssen på sin runde i lokalene på Pirsenteret i Trondheim. Gevinstmulighetene som ligger i en felles strukturert journal som Helseplattformen er store. Styringsdata i sanntid på tvers av helsetjenesten kan leses på de ulike forbedringsområdene - slik som for eksempel redusert ventetid, bedre utnytting av ressursene og økt pasientsikkerhet. I snitt gir Helseplattformen 20 varsler hver dag om at helsepersonell er i ferd med å gi legemiddel til feil pasient, og mulig feilmedisinering er dermed unngått. Med en felles datakilde får både kommuner og sykehus tilgang til innsikt som åpner for mer treffsikre tiltak og felles forbedringsarbeid.

Statsråd Vestre mente selv at det er viktig for ham å se det store bildet og bidra til en nyansert debatt om e-helse, og at dagens besøk var et bidrag i den retningen.