Sparer tid med mobilen

Hun dokumenterer fortløpende ved pasientens seng. Takket være mobilen kan hun holde oversikt over pasientens vitale målinger. Å registrere i sanntid gir økt nøyaktighet, mener sykepleier Maren Aslaksen på Øya helsehus i Trondheim.

En mann som løper i en gang
Som sykepleier er det mulig å gå gjennom en hel arbeidsdag uten å bruke pc, forteller Maren Aslaksen. Foto: Helseplattformen

Det første hun gjør på jobb er å logge seg på mobilen. Eller Rover, som appen heter i Helseplattformen. Den er rettet mot sykepleiere, vernepleiere, ergoterapeuter, fysioterapeuter og helsefagarbeidere på sengepost eller i hjemmetjenesten.

-Jeg går todelt turnus – dag og kveld. Inne på Roveren ligger oversikten over hvilke pasienter som jeg skal ha ansvaret for på vakta. Da ser jeg hvilke oppgaver jeg skal gjøre, som å ta blodtrykk og puls, jeg får oversikt over medisiner, blodprøver og om pasienten har en time på poliklinikk eller et møte med helse -og velferdskontoret.

- Som sykepleier er det mulig å gå gjennom en hel arbeidsdag uten å bruke pc, særlig når man har stabile pasienter og kun er ute i avdeling. Men er jeg på vakt som sykepleier med ansvarlige oppgaver trenger jeg pc med de oppgavene som følger med.  

Maren Aslaksen synes det er smart å dokumentere mens hun står ved pasientsengen. Da slipper hun å dokumentere på slutten av vakta. Hun dokumenterer blant annet vitale målinger, blodsukker og administrerer medisiner.

- Ved at det skjer umiddelbart kan det redusere faren for forsinkelser og feil framfor å notere for hånd og overføre opplysningene i systemet senere. Jeg får veldig rask tilgang til oppdatert informasjon som gjør at jeg slipper å gå på vaktrommet og logge meg på pc der. Vi har dessuten med oss Rover inn på medisinrommet og kontrollerer at medisinen stemmer med det som er registrert i LMA (en samlet oversikt i Helseplattformen med oversikt over legemidler som pasienten bruker).  Inne på pasientrommet kontrollerer jeg at riktig legemiddel gis til riktig pasient. Hadde jeg skullet gå inn på pc på vaktrommet kan jeg bli avbrutt av for eksempel pasienter eller pårørende på veien, og da kan det skje en glipp. Jeg kan se for meg at bruken av Rover under legemiddelhåndtering bidrar til å redusere avvik.

Bedre dialog med pårørende

Roveren fungerer også godt når Maren Aslaksen er i kontakt med pårørende.

-Dersom pårørende kommer med spørsmål, kan jeg bruke Roveren inne på pasientrommet til for eksempel å slå opp hva som er blitt sagt i det tverrfaglige notatet. Det kan ofte gi mer utfyllende svar til pårørende, noe som igjen skaper mer trygghet.

Sikker nettprat sparer tid og krefter

I Helseplattformen ligger det en mulighet for å kommunisere på en sikker måte, såkalt «sikker chat» med de 39 000 andre ansatte som bruker løsningen.

- Jeg bruker sikker chat mye i løpet av arbeidsdagen, mest med mine nærmeste kolleger. Hvis legen for eksempel forbereder seg på visitt og ser at hun mangler et blodtrykk på en pasient kan hun raskt sende en chat til meg som jeg får opp på Roveren. Vi sykepleiere har dessuten en egen chat-gruppe som vi har mye nytte av. Vi bruker ellers denne muligheten når vi kontakter sykepleiere på St. Olav, saksbehandlere i kommunen eller ansatte på sykehjem. Ellers er det smart å kunne chatte fra pasientrom med ansvarlig lege eller sykepleier for å informere om for eksempel avvikende verdier og forverret tilstand. Det gjør oss i stand til å agere raskere.

Det sparer oss alle for tid – spesielt på lørdagskvelder da vi bruker Trondheim legevakt som tilsynslegefunksjon. De slipper å komme opp til oss, og kan gjøre en vurdering der de holder til.
Maren Aslaksen, sykepleier

 

Praktisk å ta sårbilder med mobilen

Daglig tas det sårbilder med Roveren på Øya helsehus, kan Maren Aslaksen fortelle.

- Da kan vi følge med på et nyoppdaget hudutslett eller sårutvikling, og bildene er såpass gode at legen kan sitte på kontoret og vurdere bildene derfra. Det sparer oss alle for tid – spesielt på lørdagskvelder da vi bruker Trondheim legevakt som tilsynslegefunksjon. De slipper å komme opp til oss, og kan gjøre en vurdering der de holder til. Det sparer tid både for dem og oss, forteller hun.

Trondheim interkommunale legevakt tok i bruk Helseplattformen i mai 2022, samtidig som Trondheim kommune. 

Superbrukeren en viktig del av suksessen

Maren Aslaksen var ferdig utdannet sykepleier i 2023, og startet i fast jobb på Øya helsehus rett etterpå. En av årsakene til at hun havnet i Trondheim kommune var det gode oppfølgingstilbudet hun fikk som nyansatt.
- Som fersk sykepleier var det trygt å ha en superbruker som var satt av bare for oss nyansatte de første ti dagene jeg var på jobb. Han kunne mye både om Rover og Helseplattformen generelt, og er derfor en viktig del av suksessen for meg. Han hjalp meg til å få gode rutiner. Jeg har ikke regnet på hvor mye tid jeg sparer på grunn av Roveren, men det er mye.

Fakta om Rover og sikker chat

I Helseplattformen kan helsepersonell dokumentere og forordne med mobil enhet og nært pasienten. Rover er Epic (løsningen som Helseplattformen bygger på) sin mobile applikasjon rettet mot sykepleiere, vernepleiere, ergoterapeuter, fysioterapeuter og helsefagarbeidere på sengepost eller i hjemmetjenesten.
Med mobilen kan helsepersonell administrere legemidler, dokumentere vitale målinger, ta bilder og laste dem inn direkte i pasientjournalen, få oppdaterte paisentsammendrag og oppgavelister og utføre andre kliniske dokumentasjonsoppgaver på farten. Rover kan også brukes i forbindelse med scanning av legemidler for å sikre at riktig legemiddel gis til riktig pasient.

Med mobilen kan helsepersonell få gjort arbeidsoppgaver direkte ved pasientens seng framfor å måtte logge seg inn på en stasjonær pc. Å bruke Rover kan øke både pasientsikkerheten og spare tid. Rover-appen kan installeres på både mobil og nettbrett.

Sikker chat er innebygd i Rover, slik at sykepleiere og annet klinisk personell kan motta og sende meldinger direkte i appen uten å bytte system.

Varsler fra sikker chat kan vises i Rover, slik at brukere raskt ser viktige meldinger om pasienter de har ansvar for.

Siden Rover brukes i pasientnære situasjoner, er den en effektiv og sikker måte å kommunisere på tvers av roller og nivå i helsetjenesten.

Fordeler med kombinasjonen sikker chat og Rover:

Rask og sikker kommunikasjon mellom helsepersonell
✅ Direkte kobling mellom chat og pasientjournal
Reduserer behovet for eksterne meldingssystemer
      (f.eks. SMS eller utrygge apper)
Effektiviserer pasienthåndtering og arbeidsflyt




 

 

Sist oppdatert 28.02.2025