Ukrainere bruker Helseplattformen i Sunndal

Gjennom noen enkle grep har Sunndal kommune sikret at også ukrainske medarbeidere i helsetjenesten har lært seg å bruke Helseplattformen.

Publisert 15.11.2024
En person som holder en telefon
Kateryna Netiaha er en av de ukrainske flyktningene i Sunndal som var opptatt av å komme seg i jobb. Hun har lært seg å dokumentere i Helseplattformen som pleiemedarbeider. Foto: Helseplattformen

Sunndal kommune er en av de seks nye kommunene i Helseplattformen. De koblet seg på 9.november. Med sine 7000 innbyggere har de bosatt hele 300 ukrainere, mange av dem i arbeidsfør alder. En av dem som var innstilt på å få seg en jobb da hun kom til Norge var Kateryna Netiaha. Hun kom fra Ukraina via Polen for et og et halvt år siden, og nå jobber hun i full stilling som pleiemedarbeider på Sunndal helsetun. 

- Det er fint å jobbe med eldre, forteller hun. Nå dokumenterer hun pasientpleien hun utfører med den håndholdte enheten Rover som er en viktig del av Helseplattformen.

Kateryna Netiaha er ikke den eneste fra Ukraina som jobber i helsetjenesten i Sunndal kommune. Faktisk er det så mange at kommunen bestemte seg for å ta et eget grep da opplæringskursene for Helseplattformen startet tidligere i høst. Det forteller Siw Kari Sandes som har ledet innføringen av Helseplattformen i Sunndal:

Siw Kari Sandnes er lokal innføringsleder for Helseplattformen i Sunndal kommune. Hun forteller hvordan kommunen har lagt til rette for at ansatte fra Ukraina har kunnet lære seg Helseplattformen blant annet ved å bruke tolk under opplæringskurset.

Video: Helseplattformen


Lettere for fremmedspråklige med forhåndsdefinerte maler

En av årsakene til at ansatte med fremmedspråklig bakgrunn kan lære seg grunnleggende dokumentasjon i Helseplattformen er trolig at i denne løsningen jobber de ansatte strukturert, og i mindre grad med fritekst. Det betyr at ansatte bruker standardiserte, forhåndsdefinerte begreper ved hjelp av maler framfor å dokumentere med fritekst. I løsningen er det utviklet forhåndsdefinerte maler som er basert på beste praksis ut fra hva man har behov for å registrere. Strukturerte data som legges inn i systemet gir grunnlag for gjenbruk på en rekke områder – men kan altså i tillegg være til hjelp for fremmedspråklige.

En person som sitter i en stol
De ukrainske pleiemedarbeiderne har kommet godt opp i fart og er på linje med de norske ansatte, sier avdelingssykepleier Susanne Valåmo Sæthermyr. Foto: Helseplattformen

Susanne Valåmo Sæthermyr er avdelingssykepleier på en av langtidsavdelingene ved Sunndal helsetun. Hun har også flere pleiemedarbeidere fra Ukraina på sin avdeling, og kan bekrefte at de på kort tid har kommet godt opp i fart og på linje med sine norske kolleger på Sunndal helsetun. 

Suksess med Sunndalsmodellen

Med den såkalte Sunndalsmodellen har kommunen, i samarbeid med NAV, jobbet aktivt med å tilrettelegge for at både ukrainske og andre flyktninger skal bli i stand til å komme seg ut i jobb. Blant annet har kommunen arrangert egne kurs i helsenorsk i språkopplæringen. Et annet tiltak er at de rundt 20 ukrainske medarbeiderne har fått tildelt hver sin mentor på enheten de jobber på i helsetjensten.