-Vi forventer mer deling i HelsaMi
Brukerutvalget i Helseplattformen var godt forberedt da helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre kom på besøk 7.april. Medlemmene benyttet anledningen til å fremme viktige saker for pasienter og pårørende i Midt-Norge.

Foto: Helseplattformen
Leder for brukerutvalget, Svein Rune Johannesen, roste Vestre for å ha oppsøkt kommuner og sykehus for å høre hvordan ansatte opplever Helseplattformen. Han la til at det var helt nødvendig at regjeringen bevilget 200 millioner kroner til arbeid med økt brukervennlighet.
Forventninger om mer deling av helseinformasjon
De ulike brukerutvalgene i regionen har hele tiden støttet opp om en sammenhengende helsetjeneste i Midt- Norge, men har samtidig stilt krav til kvalitet og pasientsikkerhet.
-Brukerutvalget i Helseplattformen er spesielt opptatt av at pasienter og pårørende skal ha større innsikt i eget pasientforløp slik at de kan samhandle med alle deler av helsetjenesten, sa Svein Rune Johannesen i møtet der Vestre deltok.

Foto: Helseplattformen
- Vi hadde forventninger til at helsetjenesten skulle dele mye mer enn det som er tilfelle i dag. Vi ser at helsepersonell er usikre på hva som deles i HelsaMi og ikke. Det er ikke bra. Det er pasienten som er i sentrum for Helseplattformen. Vi eier vår journal. Det er fortsatt en vei å gå i spesialisthelsetjenesten, og en lang vei å gå i kommunene før forutsetningen om tilgang til egne helseopplysninger er nådd.
Per i dag har 360 000 innbyggere i Midt-Norge lastet ned HelsaMi. Over 80 prosent av pasientene på St. Olavs hospital tar i bruk HelsaMi i bruk etter at de har ha vært til behandling.
Kronisk syke ungdommer vil ikke forklare sin historie gang på gang
Dina Brandtzæg er en av flere ungdomsrepresentanter i brukerutvalget. Hun fortalte statsråden at ungdom med for eksempel kroniske lidelser er opptatt av de nye mulighetene som HelsaMi gir. Med en sammenhengende helsetjeneste vil ungdom slippe å fortelle sykehistorien sin hver gang de møter nye deler av helsetjenesten. Det fører til at det tar lengre tid å bearbeide det som skjer og man blir stadig påminnet at noe feiler dem. På spørsmål fra Vestre om hun er fornøyd med HelsaMi fortalte Dina Brandzæg at hun synes den fungerer, og at hun som ung er vant til å håndtere mange apper.

Foto: Helseplattformen
Bidrar til økt brukervennlighet
En viktig oppgave for brukerutvalget er å bidra til at HelsaMi skal bli et enda bedre verktøy for pasienter og pårørende. Dette gjør de ved å delta aktivt i å forbedre innhold, tekst, språk og gjennom konkrete forslag. Innspill på funksjonalitet og reell brukertesting er en sentral oppgave for brukerutvalget.
Til slutt hadde brukerutvalget en klar anbefaling til Vestre: De mener at Helse-og omsorgsdepartementet må bidra til at Helseplattformen blir tatt ytterligere i bruk, og minnet om Riksrevisjonens anbefaling om å legge til rette for størst mulig oppslutning om Helseplattformen fra kommuner, fastleger og avtalespesialister.