Tryggere legemiddelbruk med Helseplattformen

Digitalisering gjør legemiddelhåndtering tryggere. Med Helseplattformen innføres teknologi som gjør risikoen for feilmedisinering og legemiddelrelaterte feil mindre.

Helsepersonell med nettbrett Foto: Colourbox

Forfattere og lenker

Forfattere:

  • Janne Kutschera Sund, fagleder legemidler, farmasøyt 
  • Henriette Fagertun, fagleder medisin, lege 
  • Ketil Hoven, fagleder sykepleie og helsefag, sykepleier 
  • Liv Johanne Wekre, seniorrådgiver legemiddelgrunndata, farmasøyt 

Innlegget ble publisert her: 

Ett steg i riktig retning

Tenk deg at din mor er innlagt på helsehus og får feil medisin over flere dager. I stedet for beroligende medisin, får hun en medisin som brukes til å dempe immunforsvaret. Forvekslingen skjer fordi navnene på de to legemidlene ligner hverandre. 

Etter noen dager blir hun akuttinnlagt på sykehus med legemiddelforgiftning. 

Hendelsen er fra tiden før innføringen av Helseplattformen og er ett eksempel blant tusenvis av enkeltmennesker som blir rammet av legemiddelrelaterte feil i Norge hvert år.   

Dette skjedde med en pasient i Trondheim i 2022. 

Digitalisering er en viktig nøkkel til å forbedre helsetjenestene og bidra til riktig bruk av legemidler. Kommunene i Midt-Norge har tatt et stort steg ved å ta i bruk Helseplattformen.

28 kommuner i regionen bruker i dag den nye pasientjournal- og samhandlingsløsningen og i løpet av høsten vil ytterligere 6 nye kommuner innføre løsningen.  

En mann i rullestol med en annen mann i rullestol
Helsearbeider ser på telefonen til en eldre mann i rullestol.

Den digitale overgangen 

Kommunene i Midt-Norge har gått fra å bruke enkeltstående systemer kombinert med manuelle, papirbaserte steg til en fullstendig digital løsning med Helseplattformen. Dette er en stor overgang som krever tilpasning fra alle involverte parter.  

Tidligere kunne dokumentasjonsarbeidet ofte utføres på slutten av dagen, etter at pasientkonsultasjoner var over. I Helseplattformen følger informasjonen pasienten i sanntid.  For at neste ledd i kjeden skal ha tilgang til korrekt oppdatert informasjon, må dokumentasjonsarbeidet skje fortløpende, og helst mens pasienten fortsatt er til stede.  

 

Fordelene med Helseplattformen 

Helseplattformen har integrert støtte for e-resept som er den nasjonale e-helseløsningen for sikker overføring av legemiddelinformasjon. I tillegg har Helseplattformen en felles legemiddelliste i form av en digital oversikt over legemidlene pasienten bruker. 

Den felles legemiddellisten i Helseplattformen oppdateres i sanntid og er tilgjengelig for helsepersonell som har rett til å se den. Det sikrer at alle involverte, fra fastleger til sykepleiere som jobber i Helseplattformen, har tilgang til nøyaktig samme informasjon om pasientens legemiddelbruk. 

Fordi Helseplattformen er integrert med e-resept, viser legemiddellisten også medisiner som er skrevet ut av behandlere som ikke bruker Helseplattformen. Det gir helsepersonell i kommunene god oversikt over hele legemiddellisten til en pasient. En slik oversikt gir lavere risiko for feilforskrivning og dobbeltforskrivning av legemidler.  Resultatet blir en tryggere og mer effektiv pasientbehandling. Kommunehelsetjenesten i Midt-Norge er også de første som innfører elektroniske resepter. Kommuner på Helseplattformen har sluttet å skrive ut papirresepter på helsestasjon, i skole- og flyktningehelsetjenesten og over alt ellers hvor det skrives resepter. 

Når det skrives ut medisin i Helseplattformen, skriver legen ut det aktive virkestoffet i legemidlet i stedet for spesifikke merkenavn. Dette kalles virkestoffordinering og gjør det lettere å bytte mellom ulike legemidler som har samme virkestoff. Virkestoffordinering kan spare kommunene for penger og er praktisk når det mangler medisiner.  I tillegg blir det mindre risiko for misforståelser og feilmedisinering. Faren for at samme legemiddel (med ulike navn) gis til samme pasient blir mindre. Helsepersonell får også automatisk varsel fra systemet om for eksempel  fare for at legemidler motvirker hverandre eller ikke skal tas sammen.  

I tillegg til legemiddelliste, e-resept og virkestoffordinering, gir Helseplattformen god støtte til de som gjør i stand og deler ut medisiner. Løsningen hjelper helsepersonell med å regne ut riktige doser, gir god oversikt over hvilke pasienter som skal ha hvilke medisiner når og sikrer en effektiv måte å dokumentere at det er gjort.  

 

Et par kvinner iført masker

 

Oppdatere i sanntid

Helsearbeidere kan med Helseplattformen oppdatere pasientens journal fortløpende når de deler ut legemidler, i stedet for å gjøre det i etterkant. Dette sikrer at informasjonen er korrekt og tilgjengelig for andre helsearbeidere umiddelbart. Det reduserer også risikoen for feil, spesielt i hektiske omgivelser som hjemmetjenestebesøk ute hos pasient og i sykehjem.  

17 kommuner som bruker Helseplattformen, kartla i hvor stor grad de ga pasientene medisin til riktig tid før innføring av Helseplattformen. Undersøkelsen viste at gjennomsnittlig 52 % av legemidlene ble dokumentert gitt til riktig tid. Etter innføringen av Helseplattformen er tilsvarende tall 84 %. At medisin gis til riktig tid er viktig for at behandlingen skal ha ønsket effekt og vil også gi mindre bivirkninger av legemiddelbehandlingen for pasienten. 

 

Sikker dialog

Helseplattformen gir også nye muligheter for helsepersonell i kommunen til å kontakte spesialister på sykehus. Dialogen skjer inne i løsningen, og er både sikker og enkel. På den måten kan for eksempel et spørsmål om forskrevet medisin avklares på en måte som ikke har vært mulig tidligere. Dette øker tryggheten i arbeidshverdagen.  

Pasienter og pårørende kan også ta en mer aktiv rolle i sin egen behandling. Gjennom appen HelsaMi kan de selv se og kommentere på sin legemiddelliste. Bedre dialog mellom pasient og helsepersonell kan også bidra til å redusere risikoen for feil.  

 

Bilde av en mann med briller som snakker med en kvinne

Foto: Colourbox

 

Overgang til digital dokumentasjon 

Legemiddelsamstemming er en lovpålagt oppgave for behandlere og det er også en forutsetning for riktig legemiddelbruk. Når legemidler samstemmes, gjennomgås legemiddelinformasjon fra alle tilgjengelige kilder slik at man sikrer en oppdatert legemiddelliste som presenterer hvilke legemidler pasienten faktisk bruker. Som en del av gjennomgangen skal det gjøres nødvendige endringer for å unngå uønskede dobbelresepter, feil dosering og legemidler som ikke skal brukes sammen.  

Legemiddelsamstemming er en komplisert prosess og hvor lang tid arbeidet vil ta i det enkelte tilfelle, avhenger av hvor oppdatert informasjonen i utgangspunktet er.  Det er store forskjeller i kvaliteten på legemiddelinformasjonen, og kommuner og sykehus som bruker Helseplattformen blir berørt av dette når de skal gjennomføre samstemming.  

Samtidig er det svært viktig å lykkes med legemiddelsamstemming for å oppnå riktig legemiddelbruk både for pasienter som håndterer legemidlene sine selv og for de som får hjelp fra hjemmetjenesten eller andre.  Helseplattformen arbeider kontinuerlig sammen med både leverandør EPIC og helsetjenesten for å forbedre og forenkle løsning og arbeidsprosesser. For eksempel vil bruk av kunstig intelligens kunne gi støtte til en mer effektiv legemiddelsamstemming på sikt.  For en effektiv legemiddelsamstemming er vi også avhengig av et godt samarbeid med helsetjenesten i resten av landet og nasjonale myndigheter.  

 

Stort potensiale 

Feilmedisinering og legemiddelbivirkninger har store økonomiske og helsemessige konsekvenser. Utfordringene er spesielt store ved overganger mellom sykehus og kommunehelsetjenesten på grunn av utilstrekkelig, stykkevis informasjon og manuelle prosesser. Konsekvensene kan være alvorlige, særlig for sårbare grupper som eldre pasienter med mange sykdommer. 

Til tross for utfordringene på enkelte områder, representerer Helseplattformen og samarbeidet i Midt-Norge en viktig fremtidig standard for helsetjenestene i kommunene. Ved å samarbeide på tvers av tjenestenivåer og kontinuerlig forbedre og nyttiggjøre oss de teknologiske mulighetene, kan vi sikre at pasientene får den best mulige behandlingen. 

 

 

Sist oppdatert 30.09.2024