Helseplattformen minutt for minutt

Alt gikk etter planen natt til 11.februar da til sammen tre ulike systemer ble slått av og Helseplattformen ble koblet på alle kommunale helsetjenester i Verdal og Levanger.

Publisert 11.02.2023
Kommunedirektørene Geir Olav Jensen og Peter Ardon var begge på plass da de to kommunene gikk over til et felles helsesystem. De var samstemte rett etter at Verdal og Levanger var påkoblet den nye løsningen. 

- Vi er glade for at alt har gått etter planen i løpet av natta. Takket være et dyktig innføringsteam, motiverte medarbeidere og tett oppfølging av Helseplattformen, så har dette gått veldig rolig for seg. Samtidig er vi klar over at det er nå den virkelige jobben starter. Vi er forberedt på at det vil kunne oppstå utfordringer i dagene som kommer, men etter litt tid vil dette styrke pasientsikkerheten og gi en stor kvalitetsforbedring i våre kommuner.   

Verdal er på. Fra venstre kommunedirektør Geir Olav Jensen,  kommunalsjef Anne Kari Haugdal og sykepleier Grete Sveberg Gran

Verdal er på. Fra venstre kommunedirektør Geir Olav Jensen, kommunalsjef helse og velferd Anne Kari Haugdal og sykepleier Grete Sveberg Gran. Foto: Leif Arne Holme

Nitid planlegging over lang tid                

Arbeidet med å innføre et nytt felles journalsystem har pågått i lang tid i begge kommunene. Forberedelser, testing, opplæring, tekniske forberedelser og nitid planlegging i samarbeid med Helseplattformen har krevd mye av de to organisasjonene. 

- At vi har fått gjennomført så mange forberedelser i tjenester med drift døgnet rundt, er et bevis på at vi har massevis av dyktige og fleksible ansatte i de to kommunene. Nå er vi mange som gleder oss til å ta i bruk det nye systemet og være med å utvikle Helseplattformen videre, sier innføringsleder i Verdal kommune, Bjørn Magne Lyngstad.

Fredag klokka 22.00 bekreftet begge kommunene at de var ferdige med å legge over alle sine pasienter og kliniske data i Helseplattformen. Deretter var det innsjekk med innføringsledere og teknisk personell på kommunesiden for å sjekke at alle nødvendige steg var gjennomført for å kunne fortsette det videre arbeidet.

I et stort felles videomøte klokka 02.30 ble ett og ett sjekkpunkt gjennomgått, og da alle var bekreftet fullført, kunne Helseplattformen settes i full drift. Kl. 0300 ble det bekreftet – begge kommuner var over på ny løsning.  

Pleieassistentene Odd Einar Veie (t v) og Teodor Barstad Fenre  forsynte seg av kake på Staup helsehus i Levanger i natt..

Pleieassistentene Odd Einar Veie (t v) og Teodor Barstad Fenre forsynte seg av kake på Staup helsehus i Levanger i natt da Helseplattformen var på lufta. Foto: Leif Arne Holme

Ni kommuner er på - ti nye kommer i løpet av året

​Med Levanger og Verdal om bord, er det nå ni kommuner som sammen med St. Olavs hospital bruker Helseplattformen. Sykehusene Levanger og Namsos kobler seg på 4.november. Senere i år vil ytterligere ti midtnorske kommuner ta i bruk Helseplattformen.

83 prosent av innbyggerne i Midt-Norge bor i kommuner som enten har tatt i bruk løsningen, har bestemt seg for at de skal ta i bruk den eller i kommuner som har startet forberedende aktiviteter. 

Helseplattformen er integrert med mer enn 100 systemer og nasjonale løsninger. Journalløsningen leveres av amerikanske Epic Systems og identitets- og tilgangsstyring av IBM Norge.